Peittele kasvit talvilepoon.

Peittele kasvit talvilepoon.

Nyt viimeistään on aika suojata kasvit talveksi.

Peittele kasvit talvilepoon

Viime talvi koetteli kasveja todenteolla ja keväällä koettiin monta pettymystä paleltuneidenkasviystävien äärellä. Tänä syksynä onkin siis syytä ryhtyä tositoimiin ja peitellä kasvit hellästi talvi lepoon. Lopulta olemme luonnon armoilla, mutta paljon voi tarhuri hoidokkiensa hyväksi tehdä.

Oikea aika

Erityisesti syksyllä tarhuri tarvitsisi kristallipalloa: Talvisuojat tulisi viritellä juuri ennen pakkasten tuloa! Liian aikaisin levitettyjen katteiden alla lämpötila nousee ja sienitaudit pääsevät tekemään tuhojaan. Maan ehdittyä routaan ei suojalla enää ole riittävää tehoa. On siis syytä olla valppaana ja haisteltava tuulia ja tietenkin kuunneltava säätiedotuksia.

Kevyttä ja ilmavaa

Suojaa kaipaavat tietenkin jaloruusut, liljat ja arat perennat. Kaikki menestymisvyöhykkeidensä äärirajoille istutetut lajit on syytä peitellä.

Liljat ja arat perennat peitellään kuohkealla uudella mullalla tai talvisuoja turpeella. Myös lehtikarike lämmittää juuristoaluetta. Samanlainen peitto kootaan myös ruusujen juurille. Ruusukasvusto katetaan lisäksi havuilla, joiden toivotaan talven tullen keräävän lumikatteen hupukseen. Kunnon lumipeite olisi erinomainen talvisuoja, valitettavasti se vain etenkin etelässä usein puuttuu.

Arat köynnökset lasketaan alas seinustoilta ja peitellään maan pintaan. Kun alas laskeminen käy vanhemmiten esimerkiksi ruusuille mahdottomaksi, viritellään seinustalle ilmava pakkaspeite.

Tyyli on vapaa ja konstit on monet, kunhan muistaa, että peitteinä voi käyttää vai kevyttä ja ilmavaa materiaalia. Liian tiivis, hengittämätön kate on huonompi vaihtoehto kuin jättää kokonaan kattamatta!

Piiloon kevätahavalta

Havut ja muut ikivihreät kasvit eivät kaipaa pakkassuojaa, vaan niiden peittelemisen aika koittaa pahimpien paukkupakkasten mentyä helmikuulla. Tummat ikivihreät lehvät kaipaavat suojaa kevätahavalta.

Helmikuun lopulla arat ikivihreät kiedotaan varjostuskankaaseen tai kateharsoon. Suoja on erityisesti tarpeen, jos kasvi on sijoitettu aurinkoon. Aurinkoisena kevätpäivän voi lämpötila tummilla versoilla nousta pariinkymmeneen asteeseen ja laskea jälleen yöllä saman verran miinukselle.

Suoja on tarpeen myös varjoisilla paikoilla. Kevätpuhurit puhaltavat niin ankarasti, että suojaamattomat ikivihreät lehdet ja neulaset haihduttavat valtavia määriä kosteutta. Kun maa on jäässä eikä kasvi siis saa korvaavaa kosteutta, on seurauksena kuivuminen.

30.10.2016 9.40
Lisätty ostoskoriin